XTC

Eigenzinnige groep uit het Engelse Swindon, die begin ’77 wordt opgericht door Andy Partridge, Colin Moulding, Terry Chambers en Barry Andrews. Het viertal valt temidden van het overige punk- en new wave-aanbod al snel op door een als ‘arty’ te omschrijven aanpak, waarin de hikkende zang, de geestige teksten, de vreemde songconstructies en de nerveus klinkende groepssound de ijkpunten zijn. Een welkome afwisseling, zo blijkt wanneer van de najaar ’77 uitgebrachte EP alle 30 000 exemplaren, geholpen door constant toeren, binnen luttele weken uitverkocht zijn. Het minstens zo voortreffelijke debuutalbum “WHITE MUSIC”, dat januari ’78 verschijnt, verkoopt nog beter en wordt gevolgd door een Europese tournee met The Talking Heads en een lange reeks Britse optredens.

De verkoop van het zelfverzekerd klinkende 2de album “GO 2”, dat korte tijd vergezeld gaat van een 12 inch-EP met dubversies valt tegen, maar na enkele optredens in New York en de vervanging van Andrews door Gregory volgt commercieel eerherstel met het 3de album “DRUMS & WIRES”, niet in de laatste plaats dank zij de hit “Making Plans For Nigel”.

Toch blijft de grote doorbraak uit, ook met het aanzienlijk commerciëler geluid van het Beatle-eske “BLACK SEA” en het creatief enigszins stagnerende “ENGLISH SETTLEMENT”, een vooral naar eerdere hoogtepunten teruggrijpende dubbelaar die in Nederland als enkele elpee verschijnt. Terwijl Andrews zijn eerste bekendheid begint te vergaren met zijn nieuwe funkwave-band Shriekback, stort de licht agorafobische Partridge in tijdens een concert in Parijs. Na een langdurig ziekbed maakt Partridge tenslotte bekend dat de groep, waaruit Chambers inmiddels verdwenen is, zich voortaan zal beperken tot studio-opnamen en gast- dan wel sessiedrummers. Op het wat tamme album “MUMMER” leidt dat nog niet tot extra kwaliteit, maar met album “THE BIG EXPRESS” gaat het weer de goede kant op.

Commercieel succes blijft echter uit en het trio stort zich op zijn tijdelijke alter ego The Dukes Of Stratosphear, dat met de fraaie, soft-psychedelische jaren zestig-pastiches “25 O’CLOCK” en “PSONIC PSUNSPOT”, op CD gecombineerd tot “CHIPS FROM THE CHOCOLATE FIREBALL”, de koers uitstippelt waarmee “SKYLARKING” en “ORANGES & LEMONS” uiteindelijk de nodige Amerikaanse harten weet te veroveren. Met name “ORANGES & LEMONS” maakt XTC, mede door een uitgebreide akoestische radio-tournee, tot een van de meest populaire nieuwe groepen bij het Amerikaanse college-radiopubliek. Van de plaat worden in de Verenigde Staten zo’n 350.000 stuks afgezet, extra reden om voor “NONSUCH” geen vreemde capriolen uit te willen halen. Het door Gus Dudgeon geproduceerde “NONSUCH” biedt in The Disappointed en The Ballad Of Peter Pumpkinhead twee nieuwe hits. “BBC RADIO 1 LIVE IN CONCERT” is een dubbelelpee, waarvan het Waxworks-deel de basis vormt voor “THE COMPACT XTC/THEE SINGLES 1978-85”.