Ultravox

Ultravox werd in 1974 opgericht met toen nog als zanger John Foxx. Verder dan een geflopte single in 1976 kwam de groep in de eerste jaren van zijn bestaan niet. In 1978 neemt de groep het album “Systems of Romance” op met als producer de Duitse Connie Plank, die ook voor Kraftwerk en Brian Eno had gewerkt. Het album deed zo goed als niets. Begin 1979 verlaat zanger John Fox de band en Ultravox lijkt op sterven na dood. Fox maakt begin jaren 80 een viertal prima albums, met als hoogtepunt “The Garden” uit 1981. Ultravox als band had dus weinig meer om het lijf totdat Midge Ure in het voorjaar van 1979 bij de groep kwam. Ure had al wat succes gehad als lid van Slik (Forever and Ever en Requiem waren in 1976 top 10-hits) en de Rich Kids. Via hem kwam Ultravox in 1980 in contact met New Romantics Koning “Steve Strange” en onder zijn invloed werd het album Vienna opgenomen.

Vienna deed in het begin maar weinig, totdat de platenmaatschappij Chrysalis een peperdure videoclip liet maken bij het titelnummer. De clip viel meteen op en zorgde ervoor dat de single een grote hit werd. De video was niet alleen de duurste ooit gemaakt (tot dan toe), maar hij was meteen een goede blauwdruk van wat de New Romantics scène nu eigenlijk inhield.

Ultravox ‘Live weet de band hun succes ten volle waar te maken en komt met behulp van vele synthesizers tot een opmerkelijke kruising van rock oude stijl en koele nieuwerwetsigheid. Vienna’ krijgt een vervolg in de single All Stood Still, die aanmerkelijk minder succes heeft dan Vienna. De albums “RAGE IN EDEN” en “QUARTET” doen niet voor elkaar onder waar het fraaie sfeersongs en sterke up-tempo synthi-nummers betreft. Maar de groep lijkt te lijden onder het pathetische Vienna-syndroom en komt, wellicht onterecht, niet echt meer aan de bak. Ondanks het gloren van enig Amerikaans succes, brengt “LAMENT” weinig verandering in deze situatie, al wordt het door een opmerkelijke videoclip gepromote Dancing With Tears In My Eyes (1984) in Europa toch wel een grote hit, in datzelfde jaar schrijft Midge Ure samen met Bob Geldof het megasucces “Do They Know It’s Christmas” voor Band Aid.