The Specials

Ja, dit waren wel zo’n beetje de grondleggers van de Britse ska. Door het combineren van ska met een quasi opgewonden punk kantje werd er een geluid gecreëerd dat als dikke stroop bleef hangen, maar dan wel lekkere dikke stroop. Het begon allemaal in 1977, toen er in het Britse Coventry een bandje met de naam “The Coventry Automatics” werd opgericht, die naam werd kort daarna veranderd in The Special A.K.A.
Als opening’s act voor “The Clash” bleven “The Special A.K.A.” niet onopgemerkt en diverse platenlabels waren in de band geïnteresseerd. Maar medeoprichter en toetsenist Jerry Dammers gaf er de voorkeur aan om een eigen platenlabel op te richten, 2-Tone.

2-Tone stond voor multiraciale bandbezetting, politiek zelfbewustzijn en voor pakken met een zogenaamde “two–tone” kleurstelling (zwart met wit) zoals ze door de “ The Mods ” groepering in de jaren 60 gedragen werden. Oog voor detail en originaliteit kon Dammers toch al niet ontzegd worden. Het door Dammers ontworpen 2 Tone logo zorgde namelijk voor een grote mate van herkenbaarheid.

Begin 1979 werd de eerste single van The Specials uitgebracht “ Gangsters ”. De single werd een succes en bracht het tot in de top 10 van de Britse hitlijsten. Vanaf dat moment was de ska koorts een feit, en al snel volgden diverse andere bands het muzikale spoor van The Specials. In de maanden daarna bracht 2 Tone nog meer succesvolle singles uit van o.a. Madness, The Beat en The Selecter. Eind 1979 kwam de eerste volledige LP van The Specials (The Specials) uit, geproduceerd door Elvis Costello. In navolging van de release werd er een druk tour schema op nagehouden waar ook andere “2 Tone” ska bands een onderdeel van uitmaakten. De tweede single “ To Much to Young ” werd door de BBC niet gedraaid vanwege de sterk confronterende tekst, maar kwam desondanks op nummer 1 terecht. De eerste LP van The Specials was dus een groot succes. Met het 2de album “ More Specials ” ging het een stuk minder voorspoedig.

Op “More Specials” werd er met de muziek geëxperimenteerd, op zich niks mis mee maar het pure ska geluid was ver te zoeken en eigenlijk was daar nog wel behoefte aan. Ondanks het feit dat “More Specials” het niet zo goed deed was er ook nog wel positief nieuws. Een documentaire van de 2 Tone tour (Dance Crazy) en het gelijknamige verzamel album deden het vrij goed. In 1981 werd de single “Ghost Town ” uitgebracht.

Ghost Town was een klaagzang aangaande de sombere toekomst perspectieven voor een grote groep kansarme Britse jongeren, en het feit dat de Britse politiek van destijds daar absoluut geen oog voor had. Ook werden de rellen “in Brixton en Liverpool” die voortkwamen uit dat sombere toekomstperspectief in de tekst van “Ghost Town ” behandeld. Ghost Town kwam op nummer 1 terecht, maar de band op zich begon uit elkaar te vallen.

Terry Hall (zanger) en twee andere leden verlieten “The Specials” om “ Fun Boy Three” op te richten, de band achterlatend zonder het karakteristieke stemgeluid van Hall. Dammers ging echter stug door en de zanger “Stan Campbell” na de plaats van “Terry Hall” in. Dammers nam ook de naam “Special A.K.A. weer aan” en in 1984 doken ze de studio in om het album “ In The Studio” op te nemen. De single “Free Nelson Mandela” dat daar van af kwam werd zelfs een behoorlijke hit. De laatste single “What I Like Most About You Is Your Girlfriend” kwam echter niet eens in de hitlijsten terecht. Niet lang daarna werd de band ontbonden.