Eurythmics

Brits synthipop-duo, wiens geschiedenis begint als serveerster Annie Lennox begin ’77 in het Londense health-food restaurant Pippins een dorstige David Stewart op bezoek krijgt. De twee raken aan de praat en zijn niet alleen onder de indruk van elkaars muzikale ideeën. Er groeit een mooie, maar uiterst complexe relatie, waarbij de creativiteit van beide persoonlijkheden al snel leidt tot het schrijven van hun eerste gezamenlijke liedjes. Stewart, voorheen werkzaam bij en met uiteenlopende acts als Osibisa, Sadista Sisters en zijn eigen Longdancer richt samen met Lennox en vriend Pete Coombes de new wave-groep The Tourists op. Het onverwachte succes van dit experimentele trio (hit: I Only Want To Be With You) doet een aanslag op Coombes, zodat Lennox en Stewart besluiten onder de naam Eurythmics verder te gaan.

Er ontwikkelt zich een concept waarbij Stewart zich min of meer op de achtergrond bezighoudt met het uitdiepen van zijn onuitputtelijke bron van muzikale ideeën en Lennox zich in vele creaties profileert als het onbereikbare, mysterieuze, kille en vooral onvoorspelbare gezicht van de band.

Het contrast tussen Davids inventieve synthesizerspel en Annie’s soulvolle stem staat vrijwel onmiddellijk garant voor talloze hitsingles en een serie goed verkopende LP’s. Het spanningsveld wordt nog eens verhoogd als de twee, vóór de eerste successen van de Eurythmics, hun persoonlijke verhouding beëindigen en ‘slechts’ als muzikale partners verder gaan. De eerste stap op weg naar wereldfaam wordt in ’81 gezet met het debutalbum “IN THE GARDEN” met daarop hun eerste hitsingle “NEVER GONNA CRY AGAIN”. De plaat heeft de subtiliteit van een goede psychologische thriller en ook hun 2de album “SWEET DREAMS ARE MADE OF THIS…” staat in het teken van de ingehouden suspense. Vanaf het albums “TOUCH” en “1984 verlegt het duo de bakens meer richting mainstream dance. Het album “1984” is ondanks de hitsingle “SEXCRIME” een mislukte soundtrack voor Michael Radfords film 1984.

De Eurythmics revancheren zich sterk met het album “BE YOURSELF TONIGHT”, een wonderschone produktie vol kien uitgewerkte soul en rhythm & blues en met gastbijdragen van o.a. Elvis Costello en Stevie Wonder. In duet met Aretha Franklin zingt Annie Lennox Sisters Are Doin’ It For Themselves hoog de hitlijsten in. Op het album “REVENGE” wordt de tendens van “BE YOURSELF TONIGHT” voortgezet. Het album “SAVAGE” laat daarentegen een ommekeer zien. Het album bevat sombere en sobere elektronica-soul met artistieke pieken en dalen.

In 1989 nemen de Eurythmics het geslaagde album “WE TOO ARE ONE” op, gevolgd door de zoveelste, uitgebreide wereldtournee. Na het laatste optreden in Brazilië zijn de twee muzikanten emotioneel en artistiek uitgeput. Moe van het circus en moe van elkaar. In ’92 verklaren beide partijen in interviews dat een hernieuwde samenwerking hoogst onwaarschijnlijk is. Men is uiterst tevreden met ieders eigen carrière en geniet in de luwte van het voorheen zo stormachtige succes. Stewart ontpopt zich intussen als muzikale duizendpoot, want naast zijn werk als producer maakt hij (low budget-) films en filmmuziek. Daarnaast is Stewart eigenaar van The Church, een tot studiocomplex omgebouwde kerk, en heeft hij zijn eigen platenlabel Anxious waarop acts als London Beat, Curve en het Nederlandse Soft Parade zijn gehuisvest. Eigen muzikale produkties komen voort uit een luchtig tussendoortje met zanger Terry Hall (o.a. ex-Specials, ex-Fun Boy Three) onder de noemer Vegas.

Annie Lennox daarentegen kent een mislukt debuut als filmster in Revolution (met Al Pacino en Donald Sutherland) en scoort in ’88 samen met Al Green de hit Put A Little Love In Your Heart. Lennox is inmiddels getrouwd met de Israelische filmmaker Uli Fruchtman, maar krijgt kort daarop een klap te verwerken als hun eerste kind een miskraam blijkt. December ’90 wordt alsnog een gezonde dochter geboren die van haar ouders de naam Lola meekrijgt. Een jaar later verschijnt “DIVA”; Annie Lennox heeft eindelijk het vertrouwen gevonden om zonder de creatieve input van Stewart een plaat te maken. De CD kent een grote emotionele en persoonlijke lading en ligt in het verlengde van de vertrouwde Eurythmics-sound. Why wordt een wereldhit. Samenwerking lijkt inderdaad nergens meer voor nodig, maar zomer ’93 maken Lennox en Stewart tot veler verrassing bekend toch weer een nieuwe Eurythmics-plaat te gaan opnemen.