The Blue Nile

Deze uit Schotland afkomstige band was altijd wars van trends en commerciële activiteiten. Het trio heeft altijd haar eigen paden bewandelt, en straalde een hoge mate van integriteit en bescheidenheid uit. Hoe zou je de muziek van “The Blue Nile” het beste kunnen omschrijven? Geraffineerd, melancholie, emotie, schoonheid, tijdloos, kristalhelder en vooral rust zijn enkele termen die je gelijk door het hoofd schieten. Inderdaad, smaken verschillen en lang niet iedereen stond open voor de muzikale hoogstandjes van “The Blue Nile” maar toch zijn ze niet helemaal onopgemerkt gebleven. Het prachtige ingetogen nummer “Tinseltown in the Rain” bijvoorbeeld uit 1984 zal een menigeen zeker herkennen wanneer het weer eens voorbij komt op de radio.

The Blue Nile werd opgericht door drie uit Glasgow afkomstige vrienden die net waren afgestudeerd op de universiteit aldaar. Zanger/tekstschrijver/gitarist Paul Buchanan, basist Robert Bell, en toetsenist Paul Joseph Moore. Twee andere personen die veel aan het typerende geluid van “The Blue Nile” hebben bijgedragen waren geluidstechnicus Callum Malcolm en drummer Nigel Thomas, zij werkten vaak met het orignele trio samen.

Het debuut album “A Walk Across the Rooftops (1984)” heeft een bijzondere ontstaansgeschiedenis. De Schotse firma “Linn Electronics” maker van de (bij insiders bekende) wereldberoemde LinnDrums rhythm boxes wilden graag een demo track om de natuurgetrouwheid en veelzijdigheid van hun nieuwe “digitale opname console” te demonstreren. Dus verzochten ze “The Blue Nile” op een demo op te nemen m.b.v. het nieuwe “digitale opname console” van Linn Electronics. Het resultaat was het met opzet zeer apart klinkende nummer “A Walk Across the Rooftops”. Het nummer moest namelijk de kwaliteit van de “Linn Electronics” opname apparatuur zo goed mogelijk weergeven. Alles komt in het nummer voorbij: zang, gitaar, bass, keyboards, drums en een volledige hoorn sectie, maar je hoort ze nooit tegelijkertijd. De eigenaar van “Linn Electronics” vond het nummer zo goed dat hij gelijk maar even een eigen platenlabel oprichtte, en zorgde ervoor dat er gelijk maar even een volledig album werd opgenomen.

Niet meer dan twee albums leverden de heren van Blue Nile in de jaren tachtig af “A walk across the rooftops” (1983) en “Hats” (1989). Maar het zijn allebei pareltjes.

TIP: wanneer je een “High End” stereo installatie en dito speakers wilt testen op plaatsing van de instrumenten en zang dan zijn de albums van dit trio zeker een aanrader.