The Beat

In het jaar 1978 werd in het Engelse Birmingham een van de eerste én een van de belangrijkste ska bands opgericht, The Beat. De Multiraciale band kweekte een opvallende sound door het gebruik van wisselende lead vocals en het opvallende saxofoon geluid van toen 50 jaar oude saxofonist Saxa. Saxa speelde daarvoor o.a. samen met Prince Buster en Desmond Dekker, een flinke muzikale bagage dus. 1979, Jerry Dammers toetsenist bij The Specials en platenbaas van het 2-Tone label zag The Beat spelen als voorprogramma tijdens een concert van The Selecter, Bingo! The Beat tekende een platencontract bij het beroemde 2-Tone label, en niet lang daarna kwam hun eerste single “Tears of a Clown” uit. Een prima versie van het orgineel van Smokey Robinson.

In 1980 besloot de band hun eigen platenlabel “Go-Feet” op te richten. Een hele rij met succesvolle singles waren het gevolg – Mirror in the Bathroom, Hands Off She’s Mine en Best Friend. Ik hoor het hart van begin jaren 80 ska liefhebber al sneller kloppen. Deze singles waren allemaal afkomstig van het debuut album “ I Just Can’t Stop It ” welk in 1980 werd uitgebracht. Een echt “ken je klassiekers” album op het gebied van ska.

Het album Just can’t stop it In 1982 kwam het 2de album “ Wha’ppen ” uit. Wha’ppen had een meer traditionele reggae sound, “I Just Can’t Stop It” had een veel meer up-tempo beat. Het album “Wha’ppen” was en is zeker niet slecht, maar het succes van “I Just Can’t Stop It” werd niet gehaald.In 1982 kwam het album “ Special Beat Service ” uit en van de originele ska sound was nog maar weinig te bespeuren, het album was meer mainstream pop. In Amerika deed dit album het echter vrij goed, voornamelijk door veel MTV video-clip airplay time. Later dat jaar vonden de band leden het wel mooi geweest, en besloten ze om uit elkaar te gaan. Maar niet getreurd, uit “The Beat” kwamen twee andere (prima) bands voort, General Public en The Fine Young Cannibals. Als ik het goed heb heeft Frits Spits nog een tijd lang het nummer Dishwasher van General Public gebruikt als intro voor z’n Avondspits uitzendingen.