Spandau Ballet

Spandau Ballet is een groep die in eerste instantie als de voornaamste representant wordt gezien van de Britse Blitz-beweging. Deze beweging staat loodrecht op het straat-realisme van de punk en wordt als “New Romantics”omschreven. De geschiedenis van de groep start in Londen, in ’78, wanneer ze als The Makers, en iets later als The Gentry, een graantje probeert mee te pikken van de powerpoprage. Bassist is dan nog Richard Miller, die in de loop van deze mislukte episode vervangen wordt door Gary Kemp’s jongere broer Martin Kemp. Spandau Ballet start eind ’79 met muziek die specifiek op de Blitz-stroming is gericht. In houding en verschijning houden ze hun publiek een spiegel voor.

spandau_ballet_main_01

Ze kleden zich extravagant en hun muziek ontwikkelt zich in de eerste repetitie-fase als een kil aandoende, gezwollen synthidisco-stijl. Hun manager, Steve Dagger, speelt het spel slim. Zijn protégés hullen zich in mysteries en geruchten, waarbij er zonder noemenswaardige optredens en plaatwerk toch al snel naam wordt gemaakt.

Er wordt bij tijd en wijle op een ongebruikelijke lokatie opgetreden (HMS Belfast op de Thames, Birmingham Botanical Gardens, St. Tropez in Zuid-Frankrijk) en het alternatieve nachtleven steunt de band blindelings. Hoewel er weinig affiniteit heerst met het rockcircuit, springt de rockpers, geprikkeld door de uitgebreide gossip, boven op het fenomeen. Dagger weet, na veel gemanipuleer, een vet contract te sluiten met platenfirma Chrysalis, waarna de eerste singles To Cut A Long Story Short en The Freeze verschijnen, beide grote hits in Engeland. Kort erna volgt het debuutalbum “JOURNEYS TO GLORY”, een plaat die zich laat omschrijven als witte disco-funk. Technologische dansmuziek als decor voor een nieuwe mode-trend.

De turbulente start van de groep heeft goede effecten op de verkoopcijfers. “JOURNEYS TO GLORY” levert goud en een boel publiciteit op. Pers en publiek raken verdeeld in twee kampen: pro en contra. En met name de contra-zijde veroorzaakt, door het gebruik van vergaande termen (neo-nazisme, fascisme) een ware polemiek in de Britse pers, waaraan ook de groep zelf deelneemt.

In de zomer van ’81 weet de band ook in de Amerikaanse dance-charts door te breken met een nieuwe single, Chant No. 1, waarbij de sound is uitgebreid met een aantal blazers. Veel airplay en een optreden in de Newyorkse Underground Club volgen.

Het album “DIAMOND” verschijnt zes maanden later en laat een kleine verschuiving in muzikale richting horen, waarbij de groep wat meer aan diepgang probeert te winnen. De overgangsfase wordt door velen echter uitgelegd als tweeslachtigheid. De media reageren steeds sceptischer en het geloof in Spandau Ballet neemt af. Met het album “TRUE” komt de groep echter zeer sterk terug. Er wordt een ongecompliceerd en optimistisch geluid ten gehore gebracht en de door Gary Kemp geschreven nummers staan bol van de hitpotentie. De plaat is gesneden op de zoetgevooisde funk-markt in de Verenigde Staten (à la Imagination en Shakatak) en met de singles Communication en True breekt de groep onverwacht door naar een groot publiek, terwijl de elpee wekenlang op de bovenste plaats van de hitparade prijkt.

Met maar liefst vijf singles wordt het album “TRUE” volkomen uitgemolken, maar de groep is wereldberoemd. Met het vierde album “PARADE” wordt de zegetocht van zanger Tony Hadley en zijn keurige jongens glansrijk voortgezet. De single Only When You Leave wordt opnieuw een hit en de andere produkties (zowel gekenmerkt door kwaliteit als een aalgladde aanpak) lenen zich er minstens zo goed voor, propvol opgeklopte dramatiek en gesimuleerde passie.

Het Spandau-patroon is inmiddels overbekend en het avontuur van weleer ontbreekt volkomen. De groep maakt een wereldtournee, verkoopt alle accommodaties uit en maakt een succesvol debuut op de Australische podia. Terug in Engeland staat Spandau Ballet op de Live Aid-bühne en verleent de groep haar medewerking aan enkele Anti-Apartheid-concerten.

spandau_ballet_main_02

Eind ’85 brengt Chrysalis tegen de uitdrukkelijke wil van de band “THE SINGLES COLLECTION” uit, dat onmiddellijk de hitlijsten bestormt. Spandau Ballet sleept Chrysalis voor de rechter en vertrekt later naar CBS. Het vijfde album “THROUGH THE BARRICADES” is het nieuwe bewijs van de stelling dat de zondagskinderen van Spandau Ballet slechts doordeweekse muziek maken.

Al komt de idealistisch ingestelde componist Kemp tot een enkele aanvaardbare prestatie, het zijn de maniertjes van zanger Hadley die menigeen de stuipen op het lijf jagen. De pers gebruikt de groep en haar platen als schietschijven, maar het publiek draagt Spandau Ballet op handen. Het resultaat is anno ’87 een platina “THROUGH THE BARRICADES”, enkele hitsingles en een Spandau-lente-offensief, waarin de groep gemakkelijk zes keer het Rotterdamse Ahoy’ uitverkoopt.

De wereldtournee duurt tot september ’87. In de nazomer van ’88 verschijnt de single Raw, een bescheiden hit. Het zesde album “HEART LIKE A SKY” laat nog tot september ’89 op zich wachten vanwege de filmbeslommeringen van de broertjes Kemp. Zij spelen de koningen van de Londense onderwereld uit de jaren zestig, Engelands meest beruchte gangsters, de tweeling Ronnie en Reggie Kray in de film The Kray Twins.

Album discograhy

1981 – Journeys To Glory
80sound -Spandau Ballet - Journeys To Glory
1982 – Diamond
80sound -Spandau Ballet - Diamond
1983 – True
80sound -Spandau Ballet - True
1984 – Parade
80sound -Spandau Ballet - Parade
1986 – Through The Barricades
80sound -Spandau Ballet - The Barricades
1989 – Heart Like A Sky
80sound -Spandau Ballet - Heart like a Sky