Ska

Ska ontwikkelde zich in de vroege jaren 60. Jamaicanen probeerden de sound van de R&B scene uit New Orleans “welke ze konden ontvangen op hun radio’s” te kopiëren. In plaats van het na-apen van de R&B sound ontwikkelden de ska artiesten van het eerste uur een vernieuwende en herkenbare ritmische melodie. Die nieuwe sound werd uiteindelijk gepolijst tot wat nu bekendstaat onder de noemer reggae.

Eind 1979 begon een aantal jonge Britse bands de originele ska sound weer op te nemen, met de toevoeging van een quasi opgewonden punk kantje aan het originele ska geluid. Ska muziek is dus zeer ritmisch met een flinke up tempo beat en is daardoor ook zeer dansbaar.

Daar bovenop waren ska bands zo’n beetje de enigste bands waarvan de line-up bestond uit zowel autochtone als allochtone jongeren, dat op zich was een stoutmoedige politieke statement aan het adres van “The Iron Lady” (Margret Thatcher), destijds de premier van Engeland.

De teksten hadden vaak een politieke lading en meestal ging het over de werkloosheid onder kansarme Britse jongeren en het ijzeren regime van die Margret Thatcher. Voorbeelden hiervan zijn de nummers “Ghost Town” van The Specials en “Stand Down Margret” van The Beat.

De meest toonaangevende ska revivalist band was zonder meer The Specials, welke hun eigen onafhankelijke platenlabel 2Tone oprichtten. De drijvende kracht achter The Specials waren oprichter en toetsenist Jerry Dammers en zanger/performer Terry Hall. The Specials hebben de sound en benadering vastgesteld voor vele andere ska bands.

Door middel van het 2Tone label en een groot aantal tours hebben The Specials meegeholpen aan de ontwikkeling van een zeer active ska revival scene. De groep was een belangerijke ondersteuning voor alle belangerijke ska revivalist bands die volgden, zoals: Madness, The Beat en The Selecter. Begin jaren 80 waren ska revival bands (vooral Madness) zeer populair. In de U.S.A. sloeg het niet zo aan totdat MTV videoclips van alle belangerijke ska revival bands ging vertonen.

Rond die tijd (1982/1983) beleefden de meeste ska revival bands hun piek, en het duurde niet lang meer voordat het merendeel van de bands werden opgeheven.
Why most all good things most come to an end;-((