New Wave

New Wave en een vleugje Gothic
New Wave is een ietwat ongelukkige en vage term met vele gezichten en muzikale betekenissen. In het begin werden uiteenlopende (rock)groepen als XTC, U2 en zelfs Elvis Costello onder de noemer New Wave geplaatst. Ook synthpop en new romantics worden vaak new wave genoemd, al delen zij veelal niet het donkere en zwaarmoedige karakter ervan.

Dit maakt het er allemaal niet makkelijker op. Siouxsie & the Banshees, Bauhaus, is dat nu New Wave of toch Gothic? Harde feiten zijn er niet, en dus ben ik maar op m’n eigen gevoel afgegaan. Natuurlijk hoef je het niet met me eens te zijn. Laten we het er maar op houden dat Gothic de meest tot de verbeelding sprekende en donkere vorm van New Wave was.

Voor mij persoonlijk was het: in zwarte kleding met dito zwarte puntschoenen en opgezet kapsel met neergeslagen blik en gebogen schouders dansen op de muziek van o.a.: The Sisters Of Mercy, The Cure, Killing Joke, Bauhaus, en Siouxsie & the Banshees, om er maar een paar te noemen. Het zoeken naar kleingeld op de dansvloer was toen een veel voorkomende paringsdans.

Onder de noemer New Wave zijn er verschijnende strakke, intelligente popjuweeltjes gemaakt. En bijna alle songs zaten onder een vaag intellectuele, zwarte ironische tweede laag. Binnen die grenzen liet new wave een zeer grote verscheidenheid aan groepen en muzikale richtingen zien.

Hoe sterk het New Wave vuur rond die tijd ook was, vanaf de 2de helft van de jaren 80 begon de vlam te doven. Vele groepen gaven er na verloop van tijd de brui aan, en zij die hun carrière voortzetten , veranderden van muzikale koers.