NDW

Neue Deutsche Welle (NDW)

Duitsland ligt als popnatie niet zo voor de hand dan de geijkte landen Amerika en Engeland. Toch blazen onze oosterburen in de jaren 80 hun potje mee. Nederland was begin jaren 80 in de ban van nederpopgroepen zoals Doe Maar, Het goede doel en Toontje Lager. In Duitsland speelde zich heel wat anders af, de “Neue Deutsche Welle” (NDW).

Voor het eerst sinds de jaren 60 was de Duitse muziek opeens weer opwindend, brutaal en kritisch want de invloeden van punk, synthpop en new wave deden zich gelden. Bands zoals: Rheingold, Felhfarben, X-mal Deutschland, D.A.F., Ideal, DÖF, Palais Schaumburg, Hubert Kah, Trio en het Zwitserse Grauzone deden het goed en zorgden er voor dat in verregaande staat van ontbinding verkerende Schlagersterren zoals: Rex Gildo, James Last, de bebrilde albino Heino, Roy Black, het duizendkoppige Fischer Chöre en (JUNGE, KOMM BALD WIEDER) Freddy Quinn naar de eeuwige Schlager velden werden gezonden.

In het jaar 1982 staan er maar liefst 22 nummers in de Duitse hitparade die gerekend kunnen worden tot de “Neue Deutsche Welle”.