Madness

Samen met The Specials was ook de formatie Madness één van de toonaangevende Ska bands. Madness heeft niet altijd Madness geheten. In het prille begin (eind 1976) was de naam “The Invaders”, en in 1978 werd die naam veranderd in “Morris and The Minors”. Die naam was maar een kort leven beschoren, want aan het einde van 1978 werd voor de naam Madness gekozen. De naam Madness was een eerbetoon aan het gelijknamige nummer van Prince Buster, dé grondlegger van de originele Jamaicanse ska. Het jaar daarop werd de eerste single van Madness uitgebracht “The Prince”, ook dit was weer een eerbetoon aan het adres van Prince Buster. Het nummer was in Engeland een behoorlijk succes, en belande in de top 20 van de Engelse hitlijsten. Daaropvolgend werd een platencontract getekend met Stiff records, en de single “One Step Beyond” werd uitgebracht. Dat nummer deed het boven verwachting goed, en belande op nummer 7.

Snel werd het debuut album “ One Step Beyond ” opgenomen, met daarop nummers die voor een menigeen onvergetelijk zijn – Night boat to Cairo, One Step Beyond, Swan Lake, Tarzan’s Nuts, enz. Het album belande in de Britse LP lijsten op nummer 2. Opmerkelijk is dat “One Step Beyond” meer dan een jaar onafgebroken in de Britse LP lijsten is blijven staan. Begin 1980 werd de single “My Girl” uitgebracht en belande op nummer 3. My Girl is later nog gecoverd door de Britse actrice/zangeres Traci Ullman.

Het 2de album “ Absolutely ” met daarop nummers zoals – Baggy Trousers en Embarrassment werd in het najaar van 1980 uitgebracht. Absolutely bracht het tot nummer 2 op de Britse LP lijst, maar net zoals met de LP “One Step Beyond” deed het album in Amerika zo goed als niets. Het Amerikaanse platenlabel “Sire” ontbond het contract met Madness na de teleurstellende verkoopcijfers van “Absolutely”, de band achterlatend zonder platencontract voor de verenigde staten van Amerika. In Engeland en de rest van Europa zat de vaart er echter wel goed in, en in het najaar van 1981 werd het 3de album getiteld “ Seven ” uitgebracht. Seven bracht het tot nummer 5 in de Britse LP lijst. In januari 1982 kwam Madness op nummer 4 terecht met een cover van Labi Siffre’s nummer “It must be Love”. In maart van dat jaar kwam er ploseling een einde aan de reeks top 10 hits, “Cardiac Arrest” kwam niet verder dan nummer 14. Maar een paar maanden later sloeg de band flink terug, de single “House of Fun”, hun eerste nummer 1 hit.

In de nazomer van 1982 werd hun 4de album “ The Rise and Fall ” uitgebracht. Net als bij de voorgaande albums was ook “The Rise and Fall” een succes. Eind 1983 begon het een en ander mis te gaan. Mike Barson (de belangrijkste songwriter binnen Madness) verliet de band om meer tijd met z’n vrouw door te brengen, en dat had natuurlijk z’n weerslag op de band. Ofschoon ze nog regelmatig in de hitlijsten voorkwamen, werd het succes van de beginjaren niet meer geëvenaard.Van 1979 tot ± eind 1983 heeft Madness een bijna ononderbroken rij met top hit-singles gehad, en tijdens die periode waren ze één van de populairste bands in Engeland. Ook nu nog hoor je hun nummers met vrij grote regelmaat voorbij komen.