Grauzone

Sterk staaltje Neue Deutsche welle uit Zwitserland. Grauzone grijpt terug naar naar de dadaïstische teksten van het Cabaret Voltaire uit de jaren twintig:

Ich möchte ein Eisbär sein
im kalten Polar,
dann müsste ich nicht mehr schrei’n,
alles wär so klar.
Eisbären müssen nie weinen. (Eisbär: 1981)

grauzone_main

GRAUZONE ontstond in Januari 1980. Martin Eicher (zang-gitaar-synth), GT (zang) en Marco Repetto (drums) probeerden met behulp van o.a. een super-8 filmprojector en diverse lichteffecten hun hoekige sound meer inhoud te geven. Wat volgde waren enige kleinschalige concerten waarbij ze het repertoire en de sound aanpasten aan hun eigen stemming en de stemming van het publiek.

Bij een van deze concerten werd Grauzone opgemerkt door Urs Steiger van “Off Course Records”. Zij kreeg het trio zover om twee nummers te doneren voor het nog uit te brengen compilatie album “Swiss-Wave – The Album”. Voor dat album nam Grauzone 2 nummers op “Raum” en “Eisbär”, welke opgenomen werden in de “Sunrise Studio”. Tijdens deze eerste Sunrise sessies ontdekte Grauzone de studio als instrument. Het nummer “Eisbär” kwam als single op de markt, en werd boven verwachting een grote hit. Niet alleen in Zwitserland en Duitsland maar ook in Nederland was het nummer met grote regelmaat te horen op de radio en in de diverse uitgaansgelegenheden.

80sound.com - Grauzone

In de winter van 1981 keerde het trio terug in diezelfde “Sunrise Studio” om er de nummers op te nemen voor hun eerste en enigste LP, getiteld “GRAUZONE”. Het album moest met een minimale hoeveelheid aan instrumenten opgenomen worden. Een synthesizer, een ritmebox, een gitaar en de combinatie snare en bass drum waren toegestaan. Daarbij mocht geen een van die instrumenten een nummer beheersen, het concept zelf moest op de voorgrond staan.

Bij de NDW liefhebber geldt het album “GRAUZONE” nog steeds als blauwdruk voor het originele “Neue Deutsche Welle” gebeuren. En de single “Eisbär” roept nog steeds een sterk O, ja gevoel op. Eind 1982 viel het doek voor Grauzone, en gingen de leden ieder hun eigen weg.

Album discograhy

1981 – Grauzone
grauzone_disco_01