DÖF

De afkorting DÖF stond voor “Deutsch-Östenreichisches Feingefühl”. De groep bestond uit Inga Humpe, Manfred Tauchen en Joesi Prokopetz. De laatste twee hadden hun sporen ruimschoots verdiend als caberetduo in Oostenrijk, waar ze als Tauchen & Prokopetz zeer populair waren. Nadat zangeres Inga Humpe bij het duo was gekomen, werd de naam veranderd in DÖF. De muziek van het trio was een mengeling van typisch Weens cabaret en Duitse popmuziek. Voor de popinvloeden zorgde niet alleen Inga Humpe, maar ook haar zus Annette. Zij was begin jaren 80 lid van de Duitse groep IDEAL, die tussen 1980 en 1983 een paar enorme hits in Duitsland scoorde, de bekenste daarvan is zondermeer de single “Monotonie”.

Ideal werd gezien als een van de belangrijkste voorbeelden van de “Neue Deutsche Welle”. In Nederland stond Ideal nooit in de hitparades, maar Annette Humpe bereikte toch nog de Nederlandse hitparades als producer van “CODO”, de nummer 1 hit van DÖF.

CODO was de naam van een ruimtewezen dat naar de aarde kwam om het kwaad uit te roeien. De single bevatte een dialoog tussen de haat en codo. Aan het eind van het nummer werd niet verteld wie de strijd had gewonnen. Na het debuutalbum uit 1983 getiteld “DÖF” maakte het trio in 1985 nog een album “Tag und Nacht”, maar de muziek was niet commercieel genoeg om een langdurige hitcarrière op te bouwen. De leden van DÖF gingen niet lang daarna dan ook hun eigen weg. De zusjes Inga en Annette bleven samenwerken; zo maakten ze in 1985 en 1987 twee albums. In 1994 produceerde en schreef Annette de hit “Mädchen van het Oostenrijkse duo Lucilectric”.

Album discograhy

1983 – DÖF
dof_01
1985 – Tag und Nacht
dof_02