D.A.F.

Een van de meest vooraanstaande vertegenwoordigers van de Neue Deutsche Welle. De kernleden van de groep, Robert Görl en Gabi Delgado, ontmoeten elkaar wanneer Görl zijn klassieke slagwerkopleiding botviert op twee punkgroepen uit Düsseldorf, Charlie’s Girls en Mittagspause. Met Wolfgang Spelmans (gitaar), Michael Kemner (bas) en Kurt ‘Pyrolator’ Dahlke (synthesizer) formeren ze Deutsch Amerikanische Freundschaft, beter bekend als D.A.F.

80sound.com - DAF

De naam is bedacht door Gabi, die de overheersende Amerikaanse invloed op de Europese cultuur op de korrel wil nemen. In 1979 wordt het album “EIN PRODUKT DER DEUTSCH AMERIKANISCHE FREUNDSCHAFT” opgenomen en uitgebracht op het onafhankelijke Warning-label van Ata Tak, een kunstconglomeraat te Düsseldorf. “EIN PRODUKT DER DEUTSCH AMERIKANISCHE FREUNDSCHAFT” bevat schetsmatig opgezette flarden donkere sfeermuziek die een soundtrack van Fritz Langs Metropolis had kunnen zijn.

80sound.com - D.A.F

 

Eind ’79 vertrekt D.A.F. naar Londen en neemt als kwartet voor het onafhankelijke Mute-label een single, Kebabträume/Gewalt, en een elpee op: “DIE KLEINEN UND DIE BÖSEN”, gedeeltelijk live in de Electric Ballroom. Kort na de opnamen verlaat Haas de groep; hij formeert Liaisons Dangereuses. Wanneer tijdens de opnamen voor “ALLES IST GUT”, evenals de A-kant van “DIE KLEINEN UND DIE BÖSEN” vastgelegd in de Conny Plank-studio’s te Keulen, Spelmans met geelzucht in het ziekenhuis ligt, besluiten Görl en Delgado Lopez de plaat zonder hem af te maken en als duo verder te gaan. Gabi en Robert zijn de undergroundstatus beu en tekenen met het oog op ruimere erkenning bij Virgin.

80sound.com - D.A.F

 

Wanneer “ALLES IST GUT” verschijnt wordt de groep inderdaad de lieveling van de progressieve muzieksnobs. Wat op “DIE KLEINEN UND DIE BÖSEN” nog als losse ideeën naast elkaar staat, heeft op “ALLES IST GUT” een eenduidige en meer toegankelijke vorm gekregen. De plaat laat een zeer dansbare variant van minimale muziek horen. De nummers worden slechts aangekleed met strak drumwerk zonder breaks of fills en een monotone bas-sequencer. Daarover zingt/kreunt Gabi zijn teksten over liefde en seks. “ALLES IST GUT” en de discotheekhit Der Mussolini worden voorafgegaan door de single Der Raüber Und Der Prinz, een sprookje met een homoseksuele ondertoon. “GOLD UND LIEBE” volgt een half jaar na “ALLES IST GUT” en is daarvan een nauwkeurige kopie.

Hoewel de groep daarmee een hoop ‘goodwill’ verspeelt, blijkt ze in Duitsland een enorm succes. In de nazomer van ’82 komt plotseling het bericht dat D.A.F. ophoudt te bestaan. Het tweetal acht zijn taak volbracht, langer bij elkaar blijven is nutteloos. Hun afscheidsalbum “FÜR IMMER” bevat een nieuwe versie van Kebabträume en laat aanzetten tot een nieuw, donker en geheimzinnig geluid horen. Het is wellicht hun meest onderschatte plaat. Het tweetal poseert veelal in leren uitrustingen en lijkt in zijn teksten de Körper-cultuur aan te hangen. Die wordt door verschillende journalisten verkeerd uitgelegd als een flirt met het neo-nazisme, een klacht waar D.A.F. naar aanleiding van Der Mussolini al eerder mee te maken krijgt.

Hun humor is echter vaak onbegrepen gebleven. Wel blijkt de groep een enorme invloed op de acceptatie van het Duits als rock-taal te hebben gehad. Wanneer Gabi Delgado en Robert Görl herfst ’82 ieder huns weegs gaan, staat de Duitse hitparade vol met Duitstalige successen van Duitse groepen. Robert Görl gaat verder in het bekende D.A.F.-idioom en maakt de single Mit Dir. Gabi Delgado debuteert als solo-artiest met “MISTRESS”, een plaat waarop talloze ‘etnische’ stijlen (Zuidamerikaanse muziek, reggae, funk, disco) op één hoop worden gegooid zonder tot een consistent en eenduidig geluid te komen en waarop hij zijn breuk met het verleden extra onderstreept door in het Engels te zingen. Mede door het geringe succes van hun solocarrières besluiten Delgado en Görl in ’85 om opnieuw de handen ineen te slaan.

Album discograhy

1979 – Produkt Der Deutsch-Amerikanischen Freundschaft
daf_disco_01
1980 – Die Kleinen Und Die Bösen
daf_disco_02
1981 – Alles Ist Gut
daf_disco_03
1981 – Gold Und Liebe
daf_disco_04
1982 – Für Immer
daf_disco_05
1986 – 1st Step To Heaven
daf_disco_06