Big Country

In de nadagen van de eerste punkgolf vormt Stuart Adamson met zanger Richard Jobson de uit het Schotse Dunfermline afkomstige Skids. De groep produceert melodieuze punk met hooggegrepen, naargeestige teksten en is vooral als live-groep indrukwekkend. Hun debuutelpee “SCARED TO DANCE” behoort tot de beste new wave-produkties van ’79. De dalende kwalitatieve lijn die de hierna uitgebrachte reeks elpees mondt ten slotte uit in het creatieve dieptepunt “JOY”, gemaakt zonderStuart Adamson, die vanwege onenigheid over de muzikale koers al was opgestapt.

Stuart Adamson trekt zich terug in zijn woonplaats Dunfermline om met stadgenoot Bruce Watson de voorbereidingen voor een nieuw groepsconcept te treffen. Men vertrekt met enig songmateriaal naar Londen om een demo op te nemen en ontmoeten daar de studiomusici Tony Butler en Mark Brzezicki. Muzikaal klikt het meteen en Big Country is een feit.

Met de onder produktionele leiding van Steve Lillywhite opgenomen elpee “THE CROSSING” breekt Big Country in augustus 1983 op grote schaal door. De groep wordt door pers en publiek lovend binnengehaald, niet in het minst vanwege de unieke en uiterst oorspronkelijke muzikale stijl: een opzwepende mengeling van Keltische volksmuziek en door gitaren gedomineerde, furieuze kwaliteitspop. Vooral de strijdbare teksten en de als een doedelzak klinkende gitaar van Stuart Adamson trekken de aandacht. In november 1984 verschijnt het tweede album getiteld “STEELTOWN”. Deze laatste laat Big Country van een andere kant zien: het doedelzakgeluid is voor het grootste deel verdwenen, de muziek is – evenals de teksten – feller geworden en de algehele atmosfeer van de plaat is aanmerkelijk minder optimistisch en glorieus dan op “THE CROSSING”. De van de plaat getrokken singles doen weinig in de charts. Het vuur lijkt enigszins gedoofd.

Bauhaus Voorafgegaan door lange periodes van stilte verschijnen van Big Country vervolgens de albums “THE SEER” en “PEACE IN OUR TIME”, die een steeds lichtvoetiger en traditioneler rockgeluid laten horen en waarop duidelijk meer aandacht is geschonken aan inhoud dan aan vorm. In ’89 toert de groep intensief door Europa. In de jaren 90 brengt Big Country nog verschillende albums uit, maar het vuur en de magie van bijvoorbeeld “The Crossing” uit 1983 worden niet meer ten gehore gebracht. Op 16 december 2001 bereikt ons het trieste nieuws dat medeoprichter Stuart Adamson op 43 jarige leeftijd is overleden. Hij wordt dood aangetroffen in een hotelkamer op Hawaii. Enkele weken daarvoor was hij al als vermist opgegeven. Adamson had al geruime tijd een drank probleem.