Bauhaus

Vier Britse heren die tijdens hun korte carrière in het begin van de jaren ’80 met hun koude en sombere doemmuziek uitgroeien tot de onbetwiste pioniers en grootmeesters van de donkerste kant van de New Wave “Gothic”. In 1978 vormen Daniël Ash, David J (David Jay Haskins) en Kevin Haskins (de drie speelden samen onder de naam The Craze) samen met zanger Peter Murphy het kwartet Bauhaus 1919, genoemd naar de Duitse kunstbeweging. Kort nadien laten ze 1919 weg en brengen ze onder de naam Bauhaus hun eerste single uit, het zeer bedrukte, negen minuten durende ‘Bella Lugosi’s Dead’.

Na een eerste Amerikaanse tournee verschijnt op het einde van 1980 het debuutalbum ‘In the Flat Field’, een jaar later gevolgd door ‘Mask’, dat de dertigste plaats bereikt in de Britse hitparade. Op deze plaat verruimt de groep haar duistere muziek met metal en elektronische elementen, waardoor de nummers wat toegankelijker worden.

Bauhaus In 1982 scoren ze hun grootste hit met een cover van David Bowie’s ‘Ziggy Stardust’, dat een top 15-hit wordt in Groot-Brittannië. Door het succes van de single belandt het album ‘The Sky’s Gone Out’ zelfs op de vierde plaats in de albumcharts. Bauhaus kan echter nooit volledig overtuigen met haar albums, en moet het vooral hebben van sterke optredens en de opvallende persoonlijkheid van zanger Peter Murphy. Het is in muzikaal opzicht dan ook veel betekend dat de groep in 1983 haar beste studioplaat aflevert met ‘Burning from the Inside’. Deze langspeler is immers voornamelijk het resultaat van het werk van Daniël Ash en David Jay (Murphy was uitgeteld door een zware longontsteking) en is evenwichtiger en meer popgericht dan het vorige werk.

Bauhaus Hoewel ‘Burning from the Inside’ een redelijk commercieel succes blijkt, wordt de groep datzelfde jaar toch nog ontbonden. Ash, Haskins en David J gaan in 1985 verder als “The Love Rockets” nadat Peter Murphy niet geïnteresseerd blijkt in een reünie van Bauhaus en verder wil bouwen aan zijn solocarrière. Wanneer eind jaren ’90 blijkt dat Bauhaus, vijftien jaar na de split, nog steeds een grote cultstatus bezit, komen de vier weer samen voor een reünietournee, die gepaard gaat met het uitbrengen van de compilatie ‘Crackle’.