Adam & The Ants

Eind ’76 worden uit de resten van het Londense pubrockbandje B-Sides Adam and the Ants geformeerd. Belangrijkste man is Adam Ant (echte naam: Stuart Goddard) die er met zijn sado-masochistische podiumact, dubbelzinnige teksten en opwindende muziek voor zorgt dat de Ants binnen korte tijd uitgroeien tot één van de meest geliefde en beruchte punkgroepen.

80sound.com - Adam and the Ants

Een optreden in Derek Jarman’s geruchtmakende film Jubilee trekt de aandacht van de platenbusiness en in het najaar van ’78 verschijnt op Decca de eerste single, ‘Young Parisians’. De groep bestaat dan naast Adam uit Matthew Ashman (gitaar), Andrew Warren (bas) en David Barbe (drums). Na nog twee singles op het onafhankelijke Do It-label komt in november ’79 het debuutalbum “DIRK WEARS WHITE SOX” uit.

80sound.com - Adam and the Ants

Deze aan Dirk Bogarde opgedragen plaat trekt de experimentele lijn van de singles door en heeft met zijn sterk jazzy inslag weinig meer met punk van doen. En hoewel er binnen enkele weken zo’n 40.000 exemplaren van verkocht worden, loopt de populariteit van de groep in de daaropvolgende maanden sterk terug.

Bassist ‘‘Andrew Warren is de eerste die het zinkende schip verlaat; hij wordt vervangen door Leigh Roy Gorman. Dan grijpt Ants-fan en ex Sex Pistols-manager Malcolm McLaren in. Hij neemt het management van de groep op zich en slaagt er in Adam te overtuigen van de noodzaak van een andere ‘sound’. Als Adam er echter niet over peinst om naar McLaren’s pijpen te dansen waar het het schrijven van teksten betreft, weet McLaren het vertrouwen van de overige groepsleden te winnen en in een gezamenlijke actie wordt Adam uit de band gezet.

Maar samen met zijn oude vriend Marco Pirroni – voorheen gitarist in Rema Rema, Models, Beastly Cads en Siouxsie & the Banshees – slaagt Adam er echter in een nieuwe Ants-formatie op poten te zetten, compleet met, inderdaad, een nieuwe sound en een nieuw image, stoelend op indianen- en vrijbuitersromantiek.

80sound.com - Adam and the Ants

Trots en heroïek vormen de rode draad in uiterlijk, teksten en muziek. De nieuwe ‘antmusic’ drijft vooral op de opzwepende Burundi-beat (naar de oorlogsdrums van de Afrikaanse Burundistam) van de twee drummers en het Link Wray-achtige spel van gitarist Marco Pirroni.

Adam & the Ants Het blijkt een uiterst succesvol concept: binnen een jaar zijn Adam and the Ants de populairste groep van Engeland. Hun tournees zijn weken van tevoren uitverkocht, hun singles halen moeiteloos de Top 10 en de eind ’80 verschenen elpee “KINGS OF THE WILD FRONTIER” prijkt begin juni ’81 al meer dan een half jaar op de eerste plaats, waarmee het door ‘Grease’ gevestigde duurrecord overtuigend gebroken is. Te zelfder tijd bereikt de groep met ‘Stand And Deliver’ ook – voor het eerst – de toppositie bij de singles en weet er in Nederland een eerste hit mee te scoren.

Album discograhy

1979 – Dirk Wears White Sox
80sound.com - Adam and the Ants
1980 – Kings Of The Wild Frontier
80sound.com - Adam and the Ants
1981 – Prince Charming
80sound.com - Adam and the Ants